Gerrit van der Veenlaan 12-14, Baarn

Omschrijving

Namens eigenaar Stichting Eemland Wonen heeft Van Berkum Makelaars opdracht gekregen om twee monumentale villa’s aan de Gerrit van der Veenlaan in Baarn te verkopen.
De villa’s, met huisnummers 12 en 14, zijn jarenlang gebruikt voor het huisvesten van studenten. Deze situatie is enige tijd geleden beëindigd en de panden staan momenteel leeg.
Ze zijn aangemerkt als gemeentelijke monumenten en dienen gerenoveerd te worden. De bestemming in het vigerende bestemmingsplan is ‘wonen’.

Beide villa’s zijn rond 1900 gebouwd aan de toenmalige Spoorweglaan die, de naam zegt het al, parallel aan het spoorwegravijn liep. In die tijd werd het uitzicht vanuit de villa’s waarschijnlijk bepaald door dennenbomen, getuige de gelijksoortige namen die de villa-eigenaren voor hun prachtige optrekjes aan deze laan bedachten: ‘Dennenhorst’, ‘Dennenzicht’, ‘Dennenheuvel’.

De fraaie laan langs het spoor kreeg op 1 augustus 1945 een nieuwe naam: Gerrit van der Veenlaan. Een eerbetoon aan beeldhouwer en verzetsman Gerrit Jan van der Veen (1902-1944). Van zijn hand is het herdenkingsbeeld van koningin Emma dat iets verderop staat, vlakbij de Emmabrug. Van der Veen maakte het in 1937.

Omgeving
De villa’s liggen aan een bomenrijke laan in villawijk ‘Hoog Baarn’. Een geliefde wijk met voornamelijk vrijstaande villa’s op royale percelen die als hoofdbestemming ‘wonen’ hebben; in sommige gevallen betreft het monumentale kantoorvilla’s.
De ligging ten opzichte van het centrum, het NS-station en de bossen is zeer gunstig. Doordat de Gerrit van der Veenlaan aan de rand van de villawijk ligt, zijn ook de uitvalswegen naar de A1 en de A27 snel bereikbaar.

Share